Potpisana Deklaracija o rodnom budžetiranju

Bez autora
Nov 24 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će u budžetu za 2016. godinu biti uvedeno rodno budžetiranje kako bi se vodilo računa o tome da trošenje novca bude u interesu oba pola.Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju Deklaracije o rodnom budžetiranju između NALED-a i predstavnika 22 lokalne samouprave, čestitala je potpisnicima na tome što su prepoznali značaj rodne ravnopravnosti.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će u budžetu za 2016. godinu biti uvedeno rodno budžetiranje kako bi se vodilo računa o tome da trošenje novca bude u interesu oba pola.

Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju Deklaracije o rodnom budžetiranju između NALED-a i predstavnika 22 lokalne samouprave, čestitala je potpisnicima na tome što su prepoznali značaj rodne ravnopravnosti.

Ona je uputila poziv i drugim predsednicima opština da se priključe toj inicijativi, uz ocenu da je to ključ za ekonomsko osnaživanje žena, koje će na kraju doprineti višem privrednom rastu Srbije.

Mihajlović, koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, napomenula je da Republički zavod za statistiku uvodi indeks rodne ravnopravnosti, što je način da se prati gde je Srbija po tom osnovu.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izrazio je zadovoljstvo zbog donete Strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti u Srbiji i pratećeg akcionog plana, i naveo da je sa tačke gledišta međunarodnih finansijskih institucija to važno i iz ugla ljudskih prava i privrede.

Verheijen je precizirao da na tržištu rada u Srbiji učestvuje 54 odsto žena i 70 odsto muškaraca, i istovremeno podvukao da je 16 odsto prihoda u Srbiji izgubljeno zbog slabe uključenosti žena u tržište rada.

Izvršni direktor NALED-a Violeta Jovanović podsetila je na to da je više od 50 odsto žena na selu, u srednjim i poznim godinama, bez posla, i naglasila da lideri lokalnih samouprava koji su pristupili ovoj inicijativi strateški razmišljaju, što će na kraju voditi smanjenju razlika i uspešnijim privrednim rezultatima.

Jovanović je poručila da će NALED nastaviti da podržava žene koje se bave malom privredom.

Gradonačelnik Niša i predsednik Stalne konferencije gradova i opština Zoran Perišić pozvao je sve lokalne samouprave koje se nisu priključile toj inicijativi da to učine.

Žene su slabije plaćene i teže pronalaze posao od muškaraca, a mi ćemo obezbediti odgovarajuće budžetiranje kako bismo to promenili, poručio je Perišić.

Potpisivanju Deklaracije prisustvovao je i direktor Kancelarije EBRD-a u Beogradu Daniel Berg.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik